Ouders

Home | Ouders

Wat is gastouderopvang?

Jouw kind in vertrouwde handen
Ben je in verwachting van je eerste kind en denk je na over hoe je straks de zorg voor je kind en je werk/studie wilt gaan combineren? De meeste ouders gaan dan op zoek naar opvang en nemen contact met ons op. Het idee dat je jouw kind straks naar de opvang brengt, is soms best spannend. We nemen daarom uitgebreid de tijd om alles te vertellen, uit te leggen en jou te begeleiden.

Ook als je als ouder al meerdere kinderen hebt, kun je bij ons terecht voor gastouderopvang. Bijvoorbeeld omdat je net verhuisd bent, een gastouder aan huis zoekt, het kleinschalige aspect van de kinderopvang je aanspreekt, of omdat de manier waarop wij ons werk doen bij je past.

Gastouderopvang is persoonlijk
Persoonlijke aandacht kenmerkt gastouderopvang via Christelijk Gastouderbureau De Herberg. Een gastouder heeft door de kleine groep oog voor ieder kind. Dit zorgt ervoor dat een kind zich optimaal kan ontwikkelen en zich gewaardeerd en op zijn gemak voelt. Onderzoek door de Universiteit Leiden heeft uitgewezen dat kinderen zich beter voelen in een kleinschalige omgeving. Zij voelen zich meer ontspannen, veiliger en genieten meer van de activiteiten waarmee ze bezig zijn. Persoonlijke aandacht kenmerkt ook ons gastouderbureau. We kennen jouw wensen, we weten hoe onze gastouders werken en we staan altijd voor je klaar als er iets is.
Naast gastouderopvang hebben wij ook kleinschatige kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Gastouderopvang in het kort
Gastouderopvang is een officiële vorm van kinderopvang. Een gastouder verzorgt hierbij opvang voor kinderen in haar eigen huis of in het huis van de ouders, wanneer zij werken of studeren.

Voordelen gastouderopvang

5

Persoonlijke aandacht

Gastouderopvang is kleinschalige opvang, doordat er maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar tegelijkertijd opgevangen worden. Hierdoor is er altijd persoonlijke aandacht voor je kind.
5

Professionele opvang

Gastouderopvang is professionele opvang. Gastouders zijn pedagogisch onderlegd, geschoold en door ons gescreend.

5

Christelijk

Al onze gastouders zijn overtuigd christen en leven dit voor binnen de opvang.
5

Eén vast gezicht

Je kind wordt altijd opgevangen door dezelfde persoon, die jij zelf kiest.

5

Huiselijke omgeving

Je kind groeit op in een huiselijke omgeving, maar mét andere kinderen en een pedagogisch onderlegde gastouder.
5

Samen spelen

Je kind leert om samen te spelen en te delen met de andere kinderen bij een gastouder, maar verdrinkt niet in een grote groep.
5

Je kind voelt zich goed

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die opgevangen worden door een gastouder zich veiliger voelen en meer ontspannen zijn.
5

Kinderopvangtoeslag mogelijk

Gastouderopvang is een officiële vorm van kinderopvang, dus je krijgt gewoon kinderopvangtoeslag.
5

Voordelig

Gastouderopvang is goedkoper dan een kinderdagverblijf.
5

Flexibel

Samen met de gastouder stem je de breng- en haaltijden af.

Wat doet De Herberg?

Gastouderopvang loopt in Nederland altijd via een erkend en door de GGD geregistreerd gastouderbureau zoals CGOB De Herberg, hierdoor kun je kinderopvangtoeslag ontvangen. Als gastouderbureau zijn we vanaf het allereerste begin betrokken bij de opvang. We begeleiden het proces van het zoeken naar een gastouder en de koppeling tussen ouder en gastouder, maar daarna stopt het niet. We blijven op de hoogte van het verloop van de opvang en begeleiden onze gastouders. We borgen de kwaliteit van de opvang en zien erop toe dat onze pedagogische visie op een goede manier in de praktijk vormgegeven wordt.

Taken van een gastouderbureau

Als gastouderbureau hebben wij verschillende taken. Enerzijds de bemiddeling in de zoektocht naar een passende, christelijke gastouder. Ons netwerk en onze ervaring maken de kans groot dat we je kunnen helpen bij het vinden van de juiste gastouder. Er zijn ook ouders die zelf al een christelijke gastouder hebben gevonden en via ons bureau de opvang verder willen organiseren. Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Anderzijds is het onze taak om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. Wij zorgen ervoor dat de gastouders voldoen aan alle eisen die de Wet Kinderopvang stelt. Hierdoor kunnen we garanderen dat je kind op een veilige manier en in een veilige omgeving opgevangen wordt. Dit doen we onder andere door:

 • Het voeren van persoonlijke intake- en kennismakingsgesprekken met ouders en gastouders
 • Het registreren van gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang en het bewaren van de benodigde documentatie
 • Evaluatiegesprekken met ouders en gastouders
 • Jaarlijks een risico inventarisatie op de opvanglocatie
 • Zorgdragen voor de documentatie en verslaglegging hiervan in ons dossier
 • Zorgdragen voor de overeenkomsten tussen ouder, gastouder en gastouderbureau, zodat alles contractueel goed is vastgelegd

 

Als gastouderbureau hebben wij de kassiersfunctie, dit betekent dat de geldstromen via ons gaan, waardoor ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Op deze manier heeft de overheid via ons gastouderbureau ook controle op de kinderopvangtoeslag. Onze financiële begeleiding voor ouders en gastouders bestaat daarom uit:

 • Aanbieden van een softwaresysteem voor de urenregistratie
 • Maandelijkse facturatie
 • Verstrekken van jaaropgaven
 • Doorgeven van de gegevens aan de belastingdienst
 • Aanbieden van een online ouderportaal, met als extra service het gebruik van een app waarin alle facturen, contracten, en andere documenten terug te vinden zijn

De extra service die wij bieden als gastouderbureau

 • Organiseren van reserve-opvang wanneer de gastouder ziek is of met vakantie
 • Regelen en bekostigen van de benodigde verzekeringen voor onze gastouders
 • Begeleiden van ouders in het berekenen en aanvragen van de kinderopvangtoeslag
 • Aanbieden van informatie over alles wat een gastouder moet weten, zoals belastingen, GGD-inspecties, etc.
 • Gastouders stimuleren in het schrijven van een eigen pedagogisch werkplan en algemene voorwaarden
 • Organiseren van EHBO-herhalingscursussen en verlengen van EHBO-certificaten van gastouders
 • Organiseren van thema-avonden
 • Organiseren van intervisiebijeenkomsten voor gastouders
Opvang bij de ouders thuis

Opvang bij de ouders thuis

De meeste opvang vindt plaats bij de gastouder thuis. Er worden dan verschillende kinderen van meerdere gezinnen tegelijk opgevangen.

Opvang aan huis is ook mogelijk. Misschien heb je meerdere kinderen en vind je het makkelijk als de gastouder bij jou thuis komt. Dat kan! Dit is echter een bijzondere vorm van gastouderopvang die net iets anders werkt.

Een gastouder aan huis is geen zelfstandige, maar werkt volgens de Regeling Dienstverlening aan Huis. Dit is een uitgeklede arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de gastouder niet in loondienst is bij jullie, waardoor jullie geen loonbelasting en premies hoeven te betalen, maar de gastouder wel recht heeft op het minimumloon, vakantiegeld, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte en een transitievergoeding bij beëindiging van de overeenkomst door ouders.

Wil je weten of deze vorm naast praktisch ook financieel aantrekkelijk is voor jullie? Neem dan contact met ons op!

Hoe vind ik een gastouder?

Je bent op zoek naar opvang voor jouw kindje en gastouderopvang spreekt je aan.
Hoe gaat het proces nu in zijn werk?

5

Stap 1: neem contact met ons op!

Vul het inschrijfformulier in en wij bellen of mailen je terug. Je mag ons ook rechtstreeks bellen, mailen of appen, onze telefoonnummers en mailadressen vind je op de vestigingspagina

5

Stap 2: intakegesprek

We bespreken met elkaar waar jullie precies naar op zoek zijn. Wat vinden jullie belangrijk in de opvang? Wat zien jullie graag in een gastouder? Voor welke dagen is er opvang nodig? Wanneer moet de opvang gaan starten? Wie zijn wij eigenlijk? Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Hoe zit het met de kosten en de kinderopvangtoeslag? Allemaal vragen die we tijdens het intakegesprek met elkaar doorspreken.
5

Stap 3: zoektocht

We kennen jullie wensen en gaan op zoek naar een gastouder die bij jullie past. Gevonden? Dan gaan we door naar het kennismakingsgesprek.
5

Stap 4: kennismaking

We ontmoeten elkaar. Wij begeleiden een kennismakingsgesprek waarbij jullie en de gastouder elkaar leren kennen. Hoe geeft de gastouder de opvang vorm? Wat vinden jullie als ouders belangrijk? Vragen waar je tijdens dit gesprek over kunt praten.
5

Stap 5: koppeling

Was de kennismaking een succes, voelde het goed en zijn jullie een match? Dan gaan we over tot de koppeling. Bij het koppelingsgesprek nemen we de contracten door, hebben we het over de praktische zaken en spreken we een wenmoment af. Ook krijg je de informatie hoe je de kinderopvangtoeslag kunt aanvragen. Hierna kan de opvang starten!

Een bekende als gastouder

Misschien ken je iemand in je omgeving die je geschikt vindt om jouw kinderen op te vangen, zoals een oma, opa, tante, buurvrouw of vriendin. Je kunt diegene vragen om gastouder te worden bij Christelijk Gastouderbureau De Herberg, zodat die persoon een eerlijke vergoeding ontvangt en jij gebruik kunt maken van de kinderopvangtoeslag. Natuurlijk moet die persoon wel voldoen aan de wettelijke eisen voor gastouders, klik hier voor meer informatie daarover.

Veelgestelde vragen

Hoe vind ik een gastouder?

Neem contact met ons op! Wij hebben een groot bestand met gastouders die wij goed kennen. Wij leren jou kennen door een intakegesprek en gaan dan op zoek naar een goede match.

Wat is het voordeel van een gastouder t.o.v. een kinderdagverblijf?

Een gastouder mag maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar tegelijk opvangen, de opvang is dus heel kleinschalig. Doordat je kind maar door één persoon wordt opgevangen, wordt de gastouder heel vertrouwd voor het kind en wordt het huis van de gastouder echt een tweede thuis. Verder is gastouderopvang voordelig, omdat je met de gastouder de opvanguren contractueel vastlegt en je alleen die uren betaalt.

Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Ook bij gastouderopvang is het mogelijk om kinderopvangtoeslag te krijgen, al onze gastouders zijn namelijk geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Om kinderopvantoeslag te krijgen moet je voldoen aan de eisen die de overheid hiervoor stelt, onder andere dat beide ouders moeten werken of studeren.

Wat zijn de kosten voor gastouderopvang bij de Herberg?

De kosten van kinderopvang via Christelijk Gastouderbureau De Herberg zijn opgebouwd uit twee onderdelen: de gastoudervergoeding en de bureaukosten. Deze twee onderdelen samen bepalen in totaal de hoogte van het bruto uurtarief. Dit is het bedrag wat je moet opgeven voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst. Over dit bruto uurtarief krijg je kinderopvangtoeslag terug. Meer informatie over de brutokosten vind je bij je eigen lokale vestiging.

Wat je terug krijgt aan kinderopvangtoeslag en wat je nettokosten per maand zijn, reken je uit met onze rekentool. Deze is opvraagbaar bij je lokale vestiging.
Voor opvang bij de ouders thuis maken we een offerte op maat.

Schrijf je in voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ik ben in verwachting, wanneer moeten we ons inschrijven?

Het is erg druk in de kinderopvang, dus neem zo snel mogelijk contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe maak ik een keuze tussen een gastouder of kinderdagverblijf/BSO?

Natuurlijk ben je op zoek naar de beste plek voor jouw kind. Dat kan zijn bij een gastouder of op een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Op deze site vertellen we je alles over de gastouderopvang, wil je meer weten over onze kinderdagverblijven of locaties voor buitenschoolse opvang, kijk dan eens op deherbergkinderopvang.nl. Weet je niet precies wat de beste keuze is? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

Is er een gastouder beschikbaar in…?

Wij hebben overzicht over de plekken die beschikbaar zijn bij onze gastouders. Schrijf je in voor een vrijblijvend intakegesprek of neem contact met één van onze lokale vestigingen om naar de mogelijkheden te vragen.

Is het ook mogelijk om een gastouder bij ons thuis te laten komen?

In ons bestand hebben wij zowel gastouders die thuis opvangen als gastouders die aan huis komen, dit is dus mogelijk. Lees hier meer over thuisopvang.

Kan een gastouder ook zonder gastouderbureau opvangen?

Een gastouder die opvang verleent zonder dat daar een bureau tussen zit, is geen gastouder maar een oppas. Als ouder heb je namelijk alleen recht op kinderopvangtoeslag wanneer een gastouder aangesloten is bij een gastouderbureau en geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang. Christelijk Gastouderbureau de Herberg geeft maandelijks de uren van opvang door aan de belastingdienst, waardoor de belastingdienst berekent op hoeveel kinderopvangtoeslag de ouders recht hebben. Ook controleert de belastingdienst op deze manier of er daadwerkelijk opvang wordt verleend met de toeslag die aan jou als ouder aan wordt gegeven. De GGD controleert ook bij De Herberg of de financiële geldstromen met elkaar kloppen. Daarnaast controleren ze de kwaliteit van de opvang bij De Herberg en bij gastouders.

Waarvoor betalen wij bureaukosten?

Bureaukosten betaal je voor onze diensten. Buiten het regelen van de praktische zaken omtrent de opvang, is het onze taak om de kwaliteit van de opvang hoog te houden. Om hiervoor te zorgen leggen wij bezoeken af, evalueren we met de ouders en gastouders, houden we de wet- en regelgeving in de gaten, spelen daarop in en doen we nog veel meer. Hier kun je daar meer over lezen. Een gastouder die bij ons is aangesloten, is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang, waardoor je als ouders kinderopvangtoeslag kunt aanvragen.

We hebben al een oppas voor onze kinderen, hoe kunnen we in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag?

Wanneer degene die jouw kinderen opvangt, beschikt over de juiste documenten en voldoet aan de voorwaarden, kan deze persoon officieel geregistreerd worden als gastouder, waardoor jullie kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Laat diegene hiervoor contact met ons opnemen en neem zelf ook contact met ons op.

Reviews van ouders

testiomonials

De Herberg informeert direct bij actuele ontwikkelingen. Ze zijn goed bereikbaar en zetten zich in voor kwaliteit. Als vraagouder voelen we ons gezien en gehoord.

Fam. Grotenhuis

Wij zijn erg blij met gastouderbureau de Herberg. Het contact verloopt prima. We vinden het fijn dat onze dochter bij een gastouder terecht kan en dat het op een professionele manier georganiseerd wordt. Zeker een aanrader!

Fam. Eweg

Ruim 6 jaar nemen wij gastouderopvang af bij CGOB De Herberg. Wij zijn erg tevreden over de betrokkenheid van de bemiddelingsmedewerkers en de fijne zorg die onze kinderen ontvangen van de gastouders van De Herberg.

Fam. Snijder-van Kruistum

Goede begeleiding bij het zoeken naar een geschikte gastouder. Inmiddels hebben we 3 kinderen via het bureau bij een goede gastouder geplaatst!

Fam. van der Beek

Persoonlijk contact is heel prettig. Je kind wordt echt gezien en hier ben je geen nummer. De Herberg is echt een aanrader!

Fam. de Boer

Prettig contact, duidelijke mails, site, professioneel, betrokken.

Opmerking ouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023

Het contact met De Herberg bij vragen of veranderingen is erg prettig: er wordt adequaat en vlot gereageerd. Ook de informatievoorziening is goed voor elkaar en we hebben via De Herberg erg fijne gastouders voor onze kinderen gekregen.

Opmerking ouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023

Goede communicatie, snelle reacties en heldere afspraken.

Opmerking ouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023

De medewerkers van De Herberg maken in de praktijk waar, wat ze op papier beschrijven, eerlijk, transparant, warm en gezellig. Zorgen goed voor hun gastouders waardoor zij met plezier hun werk doen.

Opmerking ouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023