Gastouders

Home | Gastouders

Veel werkende ouders zijn op zoek naar betrouwbare kinderopvang voor hun kind. Opvang in een huis door een gastouder is een persoonlijke en kleinschalige vorm van kinderopvang, waarbij veiligheid en kwaliteit van hoog niveau zijn. Als gastouder bij De Herberg bied je het kind een warme, huiselijke sfeer en het gevoel van een thuis, waarbij ze Gods nabijheid mogen beleven en ervaren.

Voor wie?
Heb je plek in je hart en huis voor kinderen? Je kunt het werk als gastouder goed combineren met bijvoorbeeld je eigen gezin. Als gastouder kun je namelijk zelf jouw werkdagen en werktijden bepalen en hoeveel kinderen je op wilt vangen. Heb je werkervaring op een kinderdagverblijf en vind je het fijn om zelfstandig te zijn? Als gastouder ben je eigen baas en kun je jouw creativiteit en pedagogische kwaliteit inzetten binnen jouw eigen opvang.

Belangrijk werk
Het zorgen voor het kind van een ander is een zeer belangrijke en verantwoordelijke taak. Je mag een rol spelen in de ontwikkeling van kinderen, hen helpen groeien en bloeien. Ook zorg jij ervoor dat ouders zich zonder zorgen op hun werk kunnen richten en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Voor deze zorg krijg je uiteraard een passende vergoeding. Als gastouder mag je één tot zes kinderen opvangen. Je werkt zelfstandig, maar met ondersteuning en begeleiding van een professioneel bureau samen, aan kwalitatieve kinderopvang.

Lijkt het jou leuk om te werken als christelijke gastouder?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gastouders. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over gastouder worden. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op en ontdek of gastouderschap via Christelijk Gastouderbureau De Herberg iets voor jou is.

Christelijke gastouder

Hoe werkt gastouder- opvang via De Herberg?

Persoonlijke aandacht
Een gastouder vangt een aantal kinderen op in een kleinschalige, huiselijke setting. Bij gastouderopvang is er hierdoor ruimte voor veel persoonlijke aandacht voor ieder kind.

Officiële vorm van kinderopvang
Gastouderopvang is een officiële vorm van kinderopvang. Elke gastouder wordt geïnspecteerd door de GGD en na goedkeuring geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Door deze registratie is het voor ouders mogelijk om kinderopvangtoeslag te ontvangen.

Jouw opvang is uniek
Als gastouder ben je zelfstandig. Je mag, binnen de kaders die de Wet Kinderopvang stelt, zelf bepalen hoe jij jouw opvang wilt vormgeven. Hierdoor creëer je je eigen, unieke kinderopvang.

Geef Zijn liefde door
Wanneer je ervoor kiest om te gaan werken als christelijke gastouder, krijg je de bijzondere kans een wezenlijke rol te spelen in de ontwikkeling van jonge kinderen. Je mag hen een tweede thuis bieden en iets meegeven van een christelijke opvoeding. Als voortzetting van wat ze thuis gewend zijn, maar soms ook als waardevolle aanvulling omdat ouders dat als meerwaarde beschouwen.

Gastouder worden

Gastouder worden, hoe werkt dat?

5

Stap 1: wie ben jij?

Het allerbelangrijkste is dat jij een hart hebt voor kinderen. Je hebt een intrinsieke motivatie om kinderen een goede en veilige plek te bieden en je weet hoe je dit kunt vormgeven. Ook heb je het verlangen om de liefde van Jezus over te brengen op kinderen en wil je de bijbelse normen en waarden uitdragen.
5

Stap 2: check of je voldoet aan de eisen

De Wet Kinderopvang stelt verschillende eisen aan het gastouderschap:

  • Een gastouder is minimaal 18 jaar
  • Een gastouder heeft minimaal een diploma MBO niveau 2 in de richting van Zorg en Welzijn of een daarmee vergelijkbaar diploma (er zijn veel diploma’s toegestaan)
  • Een gastouder heeft een erkend kinder-EHBO-certificaat of is bereid dit te halen
  • Een gastouder kan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen van zichzelf, volwassenen huisgenoten en structureel aanwezigen en wordt ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang

Ook als je nog geen juist diploma hebt, maar wel ervaring met kinderen dan zijn er mogelijkheden om gastouder te worden.

5

Stap 3: neem contact met ons op

Kun je stap 1 en 2 afvinken? Neem dan contact met ons op! Voldoe je nog niet aan alle wettelijke eisen, maar heb je wel een hart voor kinderen? Ook dan kunnen we overleggen welke mogelijkheden er zijn.
5

Stap 4: intakegesprek

In het intakegesprek vertellen wij alles over het gastouderschap via Christelijk Gastouderbureau De Herberg, wat dit inhoudt en waarvan je op de hoogte moet zijn. Zo hebben we het bijvoorbeeld over ons pedagogisch beleidsplan, het proces van de registratie, je inkomsten, belastingen en verzekeringen, waar je huis aan moet voldoen en hoe je aan gastkinderen komt. Ook zijn we benieuwd naar jou: Waarom wil jij gastouder worden? Hoe zie je het gastouderschap voor je? Wat spreekt je aan in het werken met kinderen? In dit gesprek leren we elkaar kennen en ontdekken we of we een prettige werkrelatie met elkaar kunnen aangaan.

5

Stap 5: in orde maken van documenten

Wanneer we besluiten met elkaar door te willen, gaan we alles in orde maken om de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang in gang te zetten. We vragen verschillende documenten van jou op, we doen een eerste risico-inventarisatie in het huis van de opvang om dit helemaal veilig te maken voor kinderen, we vragen de benodigde VOG’s aan en helpen je met de inschrijving in het Personenregister Kinderopvang.

5

Stap 6: inspectie en registratie

Om de registratie aan te vragen sturen we alle benodigde documenten naar de gemeente, die ze vervolgens doorstuurt naar de GGD. De GGD voert een inspectiebezoek uit om te onderzoeken of je voldoet aan alle gestelde eisen. Indien dit het geval is, word je geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.
5

Stap 7: aan de slag!

Wanneer je geregistreerd bent, kun je aan de slag! We gaan kennismaken met ouders die opvang nodig hebben voor hun kind. Wanneer jullie een match blijken te zijn, voeren we een koppelingsgesprek om alle praktische zaken door te spreken en de overeenkomsten te ondertekenen. Daarna volgt er een wenmoment voor het kindje en dan kan de opvang starten.
5

Stap 8: wij blijven je begeleiden

Als gastouderbureau zijn wij er voor jou. Wij zijn er om jou te begeleiden, te ondersteunen en te adviseren op praktisch en pedagogisch gebied, ook als de opvang eenmaal loopt. We komen langs voor de jaarlijkse risico-inventarisatie en evaluatiebezoeken. We bieden herhalingslessen voor de kinder-EHBO en themabijeenkomsten. We houden je op de hoogte van ontwikkelingen in de Wet Kinderopvang en je kunt als altijd benaderen met vragen.

Wat biedt De Herberg?

Als gastouderbureau zijn wij er voor jou. Wij zijn er om jou te begeleiden, te ondersteunen en te adviseren.

Begeleiden
Wij staan voor persoonlijk contact. We willen weten hoe het met je is, we zijn geïnteresseerd in de manier waarop jij de opvang vormgeeft en we staan voor je klaar als je ons nodig hebt. Het is onze taak om jou te begeleiden, zodat je jouw talenten ten volle kunt benutten in jouw werk.

Ondersteunen
Kinderen opvangen is een belangrijk beroep, waarbij je te maken hebt met een kwetsbare doelgroep. Daarom stelt de Wet Kinderopvang best veel eisen aan gastouders. Wij zijn op de hoogte van deze eisen en helpen jou hieraan te voldoen. Wij bieden handreikingen die het jou gemakkelijk maken om alles in orde te hebben. Jij zorgt voor de kinderen, wij voor de rest.

Adviseren
Soms heb je een luisterend oor nodig, wil je even sparren of vraag je je af hoe je een bepaalde situatie moet aanpakken. Ook dan mag je bij ons aankloppen. Wij kunnen je advies geven als het gaat om de omgang met ouders, kinderen of bij andere zaken waar je tegenaan loopt.

Onze begeleiding

Onze begeleiding bestaat onder andere uit:

 • in de gaten houden of je aan de wettelijke eisen voldoet
 • jaarlijks evaluatiegesprek
 • jaarlijkse risico-inventarisatie op de opvanglocatie
 • organisatie van thema-avonden
 • organisatie van intervisiebijeenkomsten
 • kennismakingsgesprekken en koppelingsgesprekken tussen ouders en gastouders
 • het verzorgen van de overeenkomsten tussen ouders en gastouders
 • bemiddeling tussen ouders en gastouders
 • de financiële administratie
 • een luisterend oor wanneer je dit nodig hebt

Verder bieden wij:

 • het programma LEEF! wat je via ons gratis kunt gebruiken ter ondersteuning van de geloofsopvoeding van kleine kinderen
 • permanente educatie via KinderWijs TV
 • een ouderportaal en app voor het registreren van de uren
 • een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jouw gastouderopvang
 • EHBO-herhalingscursussen tegen gereduceerd tarief en vernieuwing van je
  EHBO-certificaat
 • Korting op je eerste kinder-EHBO
 • promotie van jouw gastouderopvang via onze social media

Christelijke visie

CGOB De Herberg onderscheidt zich van andere gastouderbureaus door de christelijke visie op kinderopvang. Wij geloven dat God van ieder mens houdt, dus ook van ieder kind en dat dit aan kinderen verteld mag worden. Zo kunnen kinderen kennismaken met Zijn liefde. We zijn van mening dat een kind alleen Gods liefde kan leren kennen, als het kind ook daadwerkelijk liefde ervaart van mensen om hem of haar heen. Wij gunnen ieder kind een christelijke opvoeding. Wanneer je gaat werken als christelijke gastouder voor CGOB De Herberg, draag je de bijbelse normen en waarden en een christelijke levensstijl uit.

Veelgestelde vragen

Ik overweeg om gastouder te worden, wat is de eerste stap?

Wat leuk dat je overweegt om gastouder te worden! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gastouders. Het allerbelangrijkste vinden wij dat je een kindervriend bent, is dat zo? Dan is het de vraag of je voldoet aan alle eisen die de Wet Kinderopvang stelt aan een gastouder. Op deze pagina lees je daar meer over.

Ik weet niet of ik het juiste diploma heb, hoe kom ik daar achter?

Er zijn veel diploma’s die voldoen voor het gastouderschap. Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden. Je kunt ook vast op deze site kijken.

Ik heb geen juist diploma, hoe kan ik toch gastouder worden?

Wanneer je wel praktijkervaring hebt met kinderen, maar geen diploma dat voldoet voor het gastouderschap, kun je overwegen om de diplomaroute voor gastouders te volgen. Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel kinderen mag ik tegelijkertijd opvangen?

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 13 jaar tegelijkertijd opvangen. Eigen kinderen tot 10 jaar tellen hierbij mee. Van deze 6 kinderen, mogen er maximaal 5 jonger zijn dan 4 jaar. Daarvan mag een gastouder maximaal 4 kinderen tot 2 jaar opvangen, waarvan niet meer dan twee kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.

Mag ik zelf bepalen hoeveel ik verdien?

Wij geven jaarlijks een adviestarief, maar als gastouder mag je zelf je uurtarief bepalen. Houd er hierbij wel rekening mee dat ouders tot een maximum bedrag per uur kinderopvangtoeslag kunnen krijgen (dit bedrag wordt elk jaar door de overheid vastgesteld) en dat onze bureaukosten hierin ook opgenomen moeten worden.

Mag ik zelf bepalen wanneer en hoeveel ik wil werken?

Als gastouder ben je zelfstandig, je werkt niet in loondienst voor De Herberg. Hierdoor mag je dus, binnen de kaders die de Wet Kinderopvang stelt, zelf bepalen hoe je je opvang wilt vormgeven. Je bepaalt zelf op welke dagen en tijden je wilt werken.

Mag ik zelf bepalen hoeveel kinderen ik wil opvangen?

Als gastouder ben je zelfstandig, je werkt niet in loondienst voor De Herberg. Hierdoor mag je dus, binnen de kaders die de Wet Kinderopvang stelt, zelf bepalen hoe je je opvang wilt vormgeven. Je mag er dus voor kiezen het maximale aantal kinderen te willen opvangen, maar minder kan natuurlijk ook.

Welke kosten moet ik maken om gastouder te kunnen worden?

Voordat je kunt starten als gastouder, zul je een aantal kosten moeten maken. Daarbij zijn er kosten die met enige regelmaat terugkeren.

Materiaal: Je bent zelf verantwoordelijk voor het voorzien van je opvang van bedden, beddengoed, een kinderstoel, speelgoed, etc.

Voeding: Veel gastouders bieden eten en drinken aan. Je kunt hiervoor een bedragje in je uurtarief opnemen. In je algemene voorwaarden beschrijf je wat ouders zelf mee moeten nemen (bijv. flesvoeding, luiers en doekjes) en wat ze bij jou krijgen (bijv. fruit, brood, tussendoortje, etc.). Je kunt er ook voor kiezen om de ouders alles zelf mee te laten nemen, ook dit beschrijf je dan in je algemene voorwaarden.

VOG’s en inschrijving in het Personenregister Kinderopvang: jijzelf en jouw huisgenoten en structureel aanwezigen van 18 jaar of ouder moeten ingeschreven zijn in het Personenregister Kinderopvang. Hier heb je een VOG voor nodig. De aanvraag van een VOG kost geld en de inschrijving in het Personenregister ook.

Leges: Sommige gemeenten vragen legeskosten voor inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang. Dit zijn administratieve kosten die gemaakt zijn door de gemeente om de registratie tot stand te brengen. Deze kosten verschillen erg per gemeente, je kan ons van te voren vragen wat deze kosten precies zijn.

Herhaling-EHBO: als gastouder moet je altijd een geldig EHBO-certificaat hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor het volgen en bekostigen van herhalingscursussen hiervoor. De herhalingscursussen kun je via ons voor een gereduceerd tarief volgen.

Kan ik ook kinderen zonder gastouderbureau opvangen?

Wanneer je als gastouder ingeschreven bent bij Christelijk Gastouderbureau De Herberg en geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang, heeft de ouder recht op een bijdrage van de overheid: Kinderopvangtoeslag. De Herberg geeft maandelijks de uren van opvang door aan de belastingdienst, waardoor de belastingdienst berekent op hoeveel kinderopvangtoeslag de ouders recht hebben. Ook controleert de belastingdienst op deze manier of er daadwerkelijk opvang wordt verleend met de toeslag die aan ouders wordt gegeven. De GGD controleert ook bij De Herberg of de financiële geldstromen met elkaar kloppen. Daarnaast controleren ze de kwaliteit van de opvang bij De Herberg en bij gastouders. Wanneer je kinderen opvangt zonder tussenkomst van een gastouderbureau, hebben ouders dus geen recht op kinderopvangtoeslag.

Hoe kom ik aan de juiste documenten om gastouder te worden?

Allereerst zorg je voor een pedagogisch diploma (zie bovenstaande vragen). Verder hebben we een samenwerking met een EHBO-aanbieder waar je dit kunt volgen (een dagdeel online en een dagdeel praktijk). De VOG’s vragen we digitaal voor je aan. We begeleiden je stap voor stap in alles wat nodig is voor de registratie, zodat jij aan de slag kunt.

Reviews van gastouders

Christelijke gastouderbureau

Ben al een aantal jaren gastouder voor de Herberg, en dat bevalt goed! De bemiddelingsmedewerkers zijn deskundig en betrokken. Ze hebben persoonlijke aandacht voor de kinderen en voor mij als gastouder. De lijnen zijn kort en er wordt snel gereageerd op vragen. De ontwikkelingen in de gastouderopvang worden goed bijgehouden, en er wordt adequaat op gereageerd.

Gastouder Josien

Ik ben gastouder bij de Herberg. Een bureau met goede begeleiding zowel voor de gastouder, als voor de vraagouder. Een belangrijke pré vind ik dat ze echt staan voor de C die ze uitdragen. Ook vind ik de service die ze aan vraagouders bieden dat als de eigen gastouder ziek is, ze een vervangende gastouder voor hen zoeken, iets is wat ze boven andere gastouderbureaus uittilt.

Gastouder Annette

Ik ben sinds 7 jaar gastouder bij de Herberg. Een prima goed geoliede organisatie, er wordt naar je geluisterd als je vragen hebt. Staan altijd voor je klaar en laten op allerlei leuke manieren zien dat ze waardering voor je hebben. Een echte aanrader voor zowel ouders als gastouder.

Gastouder Hermien

De contacten met CGOB De Herberg zijn heel positief. Ze zijn goed bereikbaar en denken met je mee als er vragen zijn. Het is een kleine organisatie, waardoor er ook aandacht is voor de persoonlijke omstandigheden. Ik waardeer de attenties die we krijgen bij verschillende gelegenheden. Hierdoor voel ik me gezien en gewaardeerd.

Opmerking gastouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023

CGOB De Herberg is een gastouderbureau met verstand van zaken. Zo zijn ze altijd op de hoogte van de laatste politieke ontwikkelingen. Ook bieden zij scholing aan hun gastouders, om de opvang van de kinderen te optimaliseren. De bemiddelingsmedewerker is betrokken en bereikbaar. Ze denkt mee en ondersteunt waar nodig.

Opmerking gastouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023

Gastouderbureau De Herberg is een fijn bureau om mee samen te werken. Ze staan achter je, helpen waar nodig en zetten je in je kracht.

Opmerking gastouder uit klanttevredenheidsonderzoek 2023