Column: Klikt ‘t?

Home | Column: Klikt ‘t?

In deze column geeft onze collega Manon van vestiging Groningen je een kijkje in een onderdeel van ons werk: ‘de match tussen ouder en gastouder’ en vertelt ze waarom dit soms nogal onvoorspelbaar is…

Het blijft altijd spannend bij een kennismaking: klikt het tussen de gastouder en de ouder?

Inmiddels mag ik in mijn werkzame leven al 28 jaar (ik word ook wel de Herberg-oma genoemd), mensen dagelijks inschatten. En na 28 jaar kom ik steeds weer tot de conclusie dat er niets zo onvoorspelbaar is als de mens…

In mijn gesprekken met ouders gaat er direct een soort lopende band in mijn hoofd rollen, zodra ik hoor wat hun situatie is: wat de opvangdagen moeten worden; om hoeveel kinderen het gaat en in welke leeftijd(en); plus of er bezwaar is tegen huisdieren. Tijdens het gesprek probeer ik ook te luisteren naar de zaken die niet verwoord worden zoals: intonatie, pauzes in zinnen, achtergrondgeluiden (soms bij telefoongesprekken) en probeer ik te onderzoeken of er overeenkomsten zijn tussen een gastouder en de ouder.

Ik zoek altijd naar een gastouder die past bij het gezin. Soms is er echter maar één gastouder die ruimte heeft voor het kind van de ouder. Als ik dan een kennismaking met de ouders, mezelf en de gastouder inplan, denk ik maar één ding: “Geen aannames doen.” Stiekem probeer ik natuurlijk wel voor mezelf te bedenken of het zou gaan klikken. Als het gesprek geweest is, bel ik een dag of een paar dagen later de ouders om te horen wat ze ervan vonden.

Er zijn kennismakingen geweest waarbij ik echt het idee had: “Dit ging super, als dit geen match is… eet ik mijn schoen op”. Als ik dit hardop had uitgesproken dan had ik een probleem gehad, want hoe ik ook dacht dat er een match was…. het ging niet door. En bij een gastouder waarvan ik dacht: “Oei… dit weet ik niet hoor… Het gesprek ging prima, maar de ouder leek niet zo op zijn of haar gemak”. Je raadt het al: dat ging dan vervolgens wel door!

Heel leuk natuurlijk, maar ook zeker positief verrassend. Ik vraag uiteraard altijd wat de reden is waarom er wel of geen match is en zo leer ik steeds meer over hoe mensen gesprekken of sferen ervaren. Ik vind dit echt onwijs interessant!

Zelf benadruk ik altijd dat het gevoel goed moet zijn. Je brengt als ouder je meest kostbare bezit naar een opvang toe en dat moet goed voelen. Is er dan iets mis met een gastouder als het geen match is? Nee, absoluut niet! Het zijn stuk voor stuk lieverds en echte professionals en natuurlijk ook super goed met kinderen. Het heeft te maken met een gevoel. Een klik. En die kan je niet manipuleren. Sterker nog dat wil ik niet eens. Is het dan mijn inschattingsfout en ben ik slecht in mijn werk? Nee, ook niet. Geloof me ik leer elke dag nog hoor, ik ben niet perfect, maar ik kan een klik en een gevoel niet afdwingen. Het gaat buiten mij om. Wat ik kan doen is een stukje ijs breken, mocht dat nodig zijn, en meer niet. Ik probeer voor de ouders een duidelijk beeld te creëren van de gastouder en de manier waarop zij de kinderen opvangt. De gastouder help ik een goede indruk te krijgen van de ouders. En dan? Dan is het verder ‘de klik’ die aan zet is…

Manon Daniëls
Eigenaar CGOB De Herberg Groningen