40-dagentijd: tips voor gezinnen

Home | 40-dagentijd: tips voor gezinnen

De veertigdagentijd start vroeg dit jaar, namelijk op 14 februari. Het is mooi om als gezin in deze periode stil te staan bij het lijden en sterven van de Here Jezus en toe te leven naar het feest van Pasen. We hebben een aantal tips en ideeën voor jullie hoe je deze periode samen met de kinderen op een inhoudsvolle manier kunt vormgeven.

 

Lijdenszondagen
Sta op de zondagen een moment stil bij het lijden van Jezus. Maak met de kinderen een kruis en bespreek met iets oudere kinderen elke week een kruiswoord van Jezus. Laat ze van elk kruiswoord een kernwoord opschrijven of een tekeningetje maken en deze aan hun kruis hangen.

 

Aftelkalender
Voor jonge kinderen is 40 dagen een hele lange tijd. Een aftelkalender geeft houvast hoe lang het nog duurt tot het Pasen is. Een mooi voorbeeld vind je bij de Wonderwolk. (Tip: Bij de Wonderwolk kun je nog meer mooie materialen vinden om te gebruiken in deze periode, kijk eens op deze pagina)

 

 

 


Vasten

Veel mensen vasten tijdens de veertigdagentijd (uitgezonderd de zondagen). Door iets na te laten, kunnen we ons meer inleven in wat onze redding Jezus allemaal gekost heeft. Bedenk een gezamenlijk doel of laat ieder een persoonlijk doel formuleren. Bijvoorbeeld:

  • 40 dagen een bepaald (luxe) product niet eten, bijvoorbeeld vlees, chocolade, snoep of snacks
  • 40 dagen op de fiets of lopend naar school (ook als het regent)
  • 40 dagen niet/minder gamen of op sociale media

In plaats van 40 dagen iets na te laten kun je er ook voor kiezen om 40 dagen iets liefs of positiefs te doen. Bijvoorbeeld een kaartje sturen, iets lekkers brengen, iemand uit te nodigen, complimentjes uitdelen, een middagje afval prikken of elke dag voor iemand anders uit je omgeving bidden. Laat de kinderen hier vooral in meedenken! Hebben jullie een opstapje nodig? Gebruik dan bijvoorbeeld de Truth and dare-kaartjes van Kleurversjes.

 

Stille week
In de Stille Week (ook wel ‘Goede Week’ genoemd) kun je samen de gang van Jezus volgen door elke dag een bijpassend stuk uit de (kinder)bijbel te lezen. Je kunt hierbij voor jonge kinderen ook de vertelkaarten van de Wonderwolk gebruiken. Was elkaar eens de voeten bij het verhaal van de voetwassing. Word samen letterlijk een poosje stil op stille zaterdag.

 

 

We wensen jullie een hele waardevolle 40-dagentijd toe!