Waarom gastouderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Home | Waarom gastouderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Gastouderopvang is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Nieuw onderzoek van prof. dr. Ruben Fukkink heeft aangetoond dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen en dat gastouderopvang daar op sommige punten zelfs de boventoon voert. Twee factoren springen er voor ons uit:

Een goede relatie zorgt ervoor dat het goed gaat met het kind

In een interview met Ruben Fukkink vertelt hij dat hoe meer nabijheid er tussen professional en kind wordt ervaren, hoe minder conflicten en hoe zelfstandiger het kind, hoe beter de ontwikkeling is ten opzichte van andere kinderen. Dit effect is groter bij de gastouderopvang dan bij kinderdagverblijven. Dit heeft te maken met kleinere groepen, een vaster gezicht en dat de relatie met de gastouder vaak hechter is. Er wordt geconcludeerd: als de relatie in de gastouderopvang goed is, gaat het ook goed met het kind.

Gevoelige kinderen zitten goed bij een gastouder

Een andere bevinding van het onderzoek is dat gevoelige kinderen nog beter op hun plek zitten bij een gastouder dan op een kinderdagverblijf. Er wordt onderscheid gemaakt tussen paardebloemkinderen (veerkrachtige en robuuste kinderen) en orchideeënkinderen (kwetsbare, verlegen, gevoelige kinderen). Het onderzoek toont aan dat kinderopvang voor beide typen kinderen helpt om zich positief te ontwikkelen, maar dat gastouderopvang een nog iets groter positief effect heeft op de ontwikkeling van orchideeënkinderen dan opvang op een kinderdagverblijf.

Wil je meer weten over gastouderopvang of zelf bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen door gastouder te worden? Neem contact met ons op!