Maandag 16 maart 2020

Beste ouders en gastouders,

We begrijpen dat er nog steeds veel vragen leven. Hierbij willen we jullie inlichten wat betreft de informatie die wij binnen hebben gekregen. Wij baseren deze informatie alleen op bronnen die betrouwbaar zijn (de informatie die de rijksoverheid geeft). Hierdoor worden nog niet alle specifieke vragen beantwoord.

We willen jullie vragen om zorgvuldig om te gaan met de maatregelen die genomen worden door de overheid. We moeten op dit moment met elkaar het algemene belang van de maatschappij voor ogen houden en samenwerken om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.

Hieronder vind je vragen met daarbij antwoorden die gecommuniceerd zijn door de overheid.

 

Mag mijn kind naar de kinderopvang/gastouder?
De kinderopvang en gastouderopvang gaan dicht tot en met 6 april 2020. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.

Wanneer werk ik in een cruciale beroepsgroep?
Een overzicht van cruciale beroepsgroepen, vindt u hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?
Als u uw kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kunt u een beroep doen op de school of kinderopvang.

Ik ben alleenstaande ouder en werk in een cruciaal beroep, mag ik mijn kind naar de opvang brengen?
Ja, dat mag als de kinderen niet bij de andere ouder terecht kunnen.

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?
Ja, dus:

  • Betaal de factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.
  • Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald.
  • U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten.
  • Voor gastouders betekent dit dat zij de contracturen gewoon doorschrijven.
Ik ben zelfstandig ondernemer en heb geen inkomen meer, moet ik ook doorbetalen?
Ook als zelfstandig ondernemer moet je gewoon doorbetalen (zoals hierboven beschreven is). Als je geen inkomen meer hebt, kun je nog wel 3 maanden kinderopvangtoeslag ontvangen (zie deze pagina van de Belastingdienst). De belastingdienst vraagt of je dit wel even aan hen wilt doorgeven.
Voor zelfstandig ondernemers is er ook een calamiteitenfonds opgericht. Klik hier voor meer informatie.

Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?
Opvang is alleen beschikbaar voor kinderen met ouders in cruciale beroepsgroepen. Als u niet tot deze beroepsgroepen behoort. is het dringende advies om als het kan thuis te werken tot en met 6 april 2020.

Ik werk in een cruciale beroepsgroep en mijn kind gaat normaliter naar de kinderopvang, maar heeft nu milde gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden). Mag ik mijn kind toch brengen?
Nee, uw kind mag niet naar de opvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Ik ben pedagogisch medewerker.

Wie bepaalt welke kinderen toegelaten worden tot school en kinderopvang?
Als kinderen thuis kunnen worden opgevangen, is het verzoek aan ouders om dit te doen. School en kinderopvang zijn nu bedoeld voor de opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen.

Waar kan ik terecht voor vragen?
Kinderopvangorganisaties en ouders kunnen terecht op www.rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie. Daarnaast kun je terecht op www.veranderingenkinderopvang.nl. Het ministerie van SZW is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven.

We hopen dat deze vragen en antwoorden jullie meer duidelijkheid geven. Als er nieuwe informatie is, zullen we deze met jullie delen.

Indien je nog vragen hebt, zijn we bereikbaar.

Bel of mail voor meer informatie
of als je een afspraak wilt maken.