Gezond alternatief voor ijsjes: zelf maken!

Home | Gezond alternatief voor ijsjes: zelf maken!

Vandaag is het Suikermaxdag voor kinderen van 1-3 jaar. Dit betekent dat zij vandaag alle vrije suikers die aangeraden worden om in heel 2022 te eten, al hebben geconsumeerd. Onder vrije suikers verstaat de wereldgezondheidsorganisatie monosachariden (zoals glucose, fructose) en disachariden (zoals sacharose of tafelsuiker) die aan levensmiddelen en dranken worden toegevoegd en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtensapconcentraten. Suikers die van nature aanwezig zijn zoals lactose en fructose in bijvoorbeeld melk, groenten of fruit vallen niet onder toegevoegde of vrije suikers.

Waar zit die suiker vooral in?
Organisatie Foodwatch schrijft in een artikel op haar site dat volgens het RIVM iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%) komt. Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten dus vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als ‘gezond’, of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker!

Een veilige optie is daarom zoveel mogelijk zelf het eten maken voor de kinderen. Als het zoals deze week warm is, eten de meeste kinderen graag ijsjes (niet alleen als het warm is trouwens 🙂 ). In ijsjes zit vaak veel suiker, dus een mooi alternatief is om zelf ijsjes te maken! En dat is heel gemakkelijk…!

Fruitijsjes
Gebruik bijvoorbeeld verschillende soorten fruit die je in een ijsvormpje of plastic bekertje stopt en vervolgens aanvult met wat water of yoghurt. Stokje erin, invriezen en smullen maar!

Watermeloenijsjes
Of, super simpel maar ook erg leuk: steek een tapasprikker in een partje watermeloen en laat dit bevriezen (tip: leg ze op een vel bakpapier in de vriezer en zorg dat ze elkaar niet aanraken, je kunt ze ook stapelen met bakpapier ertussen).

Bron info en artikel Suikermaxdag

Bron recepten en afbeeldingen