Column: Hoe doen ze het toch allemaal?!

Home | Column: Hoe doen ze het toch allemaal?!

In haar columns neemt onze collega Manon van vestiging Groningen je mee in de wereld van de gastouderopvang. Deze keer probeert ze het geheim van gastouders te ontrafelen…

Regelmatig spreek ik de gastouders waarmee ik mag samenwerken en zo vaak merk ik hoeveel ze kunnen en hóe belangrijk ze zijn. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun omgeving.

Vaak denken gastouders enorm mee in het laten opgroeien van onze kids. Niet alleen op het gebied van pedagogiek, maar ze geven ook veel praktische inzichten. Zo weten ze bijvoorbeeld precies hoe je meerdere kindjes tegelijk mee naar buiten neemt, hebben ze handigheidjes met aankleden of trucjes om een broodje toch te laten opeten. Of weten ze zelfs een kindje dat het erg lastig vindt om gezamenlijk te eten – natuurlijk in samenspraak met de ouders – zo te benaderen dat het toch lukt om hem of haar mee te laten genieten aan tafel, zonder de spanning ervan. Eigenlijk komen alle facetten van het pedagogisch beleid aan de orde in wat gastouders doen, zonder dat ze het zelf vaak door hebben.

  • Het bieden van fysieke en emotionele vrijheid
  • Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke competentie (veerkracht, zelfvertrouwen, flexibiliteit en veel meer)
  • Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van sociale competentie (inleven in een ander, communiceren, samenwerken en veel meer)
  • Overdragen van normen en waarden (waardoor kinderen zich de cultuur eigen maken van de samenleving waarin zij opgroeien)

Heel bewust, maar ook onbewust acteren de gastouders die ik ken hiernaar. Het leuke aan het sparren met hen, vind ik dat ik altijd nieuwe ideeën opdoe die ik weer mee kan nemen en kan doorgeven aan anderen.

Gastouders zijn professionals met het hart op een prachtige plek. Het doet mij heel veel om hen zo bevlogen en gepassioneerd te zien en te horen. In Nederland zijn we redelijk nuchter, maar laten we niet vergeten om deze toppers af en toe te blijven bemoedigen. Ze zijn kundig en dragen verantwoordelijkheid en zorg met een hart vol liefde voor onze – niet in woorden uit te drukken – kostbare kinderen.

Manon Daniëls
Eigenaar CGOB De Herberg Groningen