5 beweegtips voor peuters en kleuters!

Home | 5 beweegtips voor peuters en kleuters!

Onderzoek heeft uitgewezen dat minder stilzitten en meer bewegen een positief effect heeft op de gezondheid van jonge kinderen. Het klinkt misschien of je met hen moet gaan sporten, maar dat is niet het geval. Met hele laagdrempelige activiteiten kun je de kinderen al meer laten bewegen. In deze blog geven we 5 beweegtips voor peuters en kleuters:

 

1. Het knijperspel van beweegkriebels

Leg een hele hoop gekleurde wasknijpers op de grond. Op jouw teken gaan de kinderen bewegen over de grond door bijvoorbeeld te springen, op de tenen te lopen, op de billen te schuiven, te kruipen, etc. Als je in je handen klapt stoppen de kinderen en pakken ze een knijper van de grond die ze vervolgens vastmaken aan hun kleding. Als alle knijpers op zijn, halen jullie ze weer van de kleding af en gooien ze op de grond. Vervolgens kun je ze met elkaar sorteren op kleur in hoepels.

 

2. Bewegen met Biba & Loeba

Biba & Loeba is een programma rond lichaamsbeweging bij kleuters. Samen met Biba en Loeba doen de kinderen allerlei oefeningen waarbij ze spelenderwijs bewegen. Op YouTube zijn meerdere afleveringen te vinden. Aflevering 1 vind je hier.

 

3. Kaarten op de grond

Leg kaarten met daarop afbeeldingen van verschillende soorten fruit op de grond. Iemand noemt een fruitsoort en de kinderen gaan zo snel mogelijk bij de kaart met het juiste fruit staan. Dit kun je natuurlijk ook met kleuren, dieren of iets anders doen!

 

4. Wobbel

Een leuk stuk speelgoed dat uitnodigt tot bewegen is een Wobbel, heb jij er al eentje?
Tip: Wobbels kosten best wat geld, maar staan ook wel eens op Marktplaats!

 

5. Stoelendans maar dan anders

Verspreid viltjes of geplastificeerde rondjes door de ruimte of de tuin. Zet vrolijke muziek aan en laat de kinderen door de ruimte of tuin bewegen, ze mogen de viltjes/rondjes dan niet aanraken. Op een gegeven moment zet je de muziek stop en geef je aan hoe de kinderen de viltjes/rondjes moeten aanraken, bijvoorbeeld: ga erop zitten, ga erop staan (met één been), etc. Je kunt ook een bepaalde kleur noemen en de kinderen zo snel mogelijk naar het viltje/rondje van die kleur laten rennen.

 

Bron: artikel en beweegtips